Cilt: 3 Sayı: 2, 30.12.2023

Yıl: 2023

Farklı Baharatlarla Zenginleştirilen Balların Antioksidan Aktiviteleri, Toplam Fenolik ve Flavonoid İçerikleri Üzerine Bilimsel Bir İnceleme

Bölgesel Kalkınma ve Pazarlama Açısından Bingöl İli Arı Ürünleri Üretiminin Trend Analizi İle Değerlendirilmesi

Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Projesi: Bingöl Üniversitesi Örneği

BinBee – Arı ve Doğal Ürünler Dergisi, Bingöl Üniversitesi Arı ve Doğal Ürünler Ar-Ge Ür-Ge Merkezinin yayın organıdır. Derginin amacı tıp, sağlık bilimleri ve sağlığı ilgilendiren sosyal alanlar ile ilgili makaleleri yayımlamanın yanı sıra insan sağlığını ilgilendiren multidisipliner çalışmaların yayımlanabileceği, makaleler dışında video kaydı/ sağlıkla ilgili sanatsal tasarımlar gibi farklı yayınlar için ortam sunmaktır. Dergi, yayımladığı makalelerde, konu ile ilgili etik kurallara ve bilimsel standartlara uygun olma, ticari kaygı gözetmeme şartını aramaktadır. Dergi yayına hazır bekleyen makale sayısına bakmaksızın gönderilen makalelerin süreçlerini olabilecek en kısa zamanda tamamlamayı amaçlamaktadır.

BinBee – Arı ve Doğal Ürünler Dergisi, Tarım ve Havza Bazlı Kalkınma Odaklı (Sağlık, Çevre, Gıda, Kozmetik, Ekonomi, Veteriner, Ziraat, Fen ve Sosyal Bilimler alanlarında) araştırma makalesi, deneysel çalışma, klinik çalışma, derleme yazı, olgu sunumu, güncel literatür özetleri ve editöre mektup tarzında yazılar yayımlayan, hakemlik ilkelerine dayanan periyodik uluslararası hakemli bir dergidir. Dergi, yılda iki defa çıkarılan akademik ve hakemli bir dergidir. Sağlık disiplinlerinin tüm alanlarında gerçekleştirilen deneysel, tanımlayıcı, sistematik derleme ve meta-analiz çalışmalarını, olgu sunumu ve derlemeleri, çift kör hakem değerlendirmesi sonucunda yayımlar.

BinBee – Arı ve Doğal Ürünler Dergisi araştırma makaleleri, mektuplar ve derleme makaleleri yayınlamaktadır. Web sitemiz çoğu web tarayıcısıyla uyumludur ve tüm işletim sistemlerinden kullanılabilir.
Sayfa Yapısı: Sağ, sol, alt ve üst kenar boşlukları 2,5 cm olmalıdır. Kağıt türü A4'tür. Kağıt boyutları genişlik 21 cm ve yükseklik 29,7 cm'dir. Sayfa numaraları sayfanın altına yerleştirilir ve ortalanır. Yazı tipi 10 punto büyüklüğünde "Arial"dir. Satır aralığı 1,15'tir ve iki paragraf arasında tek boşluk bırakılır. Bir paragrafın başlangıcı tamamen sola hizalı olacaktır.
Tablolar: Bunlar en azından kullanılmalı ve mümkün olduğunca basit tasarlanmalıdır. Tablolar, başlıklar ve dipnotlar dahil olmak üzere, çift aralıklı olarak yazılmalıdır. Her tablo el yazması olarak eklenmeli ve rakamlarla ardışık olarak numaralandırılmalıdır. Tablolar metne atıfta bulunulmadan kendi kendini açıklanmalıdır. Aynı veriler hem tablo hem de grafik biçiminde sunulmamalı veya metinde tekrarlanmamalıdır. Hücreler bir Excel elektronik tablosundan kopyalanabilir ve bir Word belgesine (el yazması dosyası) yapıştırılabilir, ancak Excel dosyaları nesne olarak gömülmemelidir.

Şekiller: Fotoğrafik görüntüler için tercih edilen dosya biçimleri JPEG biçimidir. Tüm görüntüler, aşağıdaki görüntü çözünürlükleriyle, amaçlanan görüntüleme boyutunda veya üzerinde olmalıdır: Çizgi Sanatı 800 dpi, Kombinasyon (Çizgi Sanatı + Yarı Ton) 600 dpi, Yarı Ton 300 dpi. Görüntü dosyaları ayrıca mümkün olduğunca gerçek görüntüye yakın kırpılmalıdır.
Şekilleri belirtmek için rakamlar ve parçalar için büyük harfler kullanılmalı (Şekil 1). Her bir açıklamayı bir başlıkla başlatın ve şeklin el yazmasının metnini okumadan anlaşılabilmesi için yeterli açıklama ekleyin. Açıklamalarda verilen bilgiler metinde tekrarlanmamalıdır.
Makale Başlığı: Makalenin başlığı 25 kelimeyi geçmemeli ve kısaltma içermemelidir. Başlık 14 punto Arial yazı tipinde, 1,15 satır aralığıyla, ortalanmış olmalı ve her kelime büyük harfle başlamalıdır. Ana başlıktan sonra, “Arial” 10 punto yazı tipinde iki boşluk bırakın ve ardından yazarların adlarını yazın. Yazar adları Arial, 10 puntodur. Yazarların bağlı oldukları kurumlar adlarının altında bir boşlukla yer alır ve fakülte, bölüm, üniversite, şehir ve ülke bilgilerini 8 punto yazı tipinde içermelidir.
Özet: Özet 350 kelimeyi geçmemelidir. Makaleyi özetlemeli, giriş, materyaller ve yöntemler, bulgular ve öneriler bölümlerinin özlü bir genel görünümünü sağlamalı, ancak bunları doğrudan tekrarlamamalıdır.
Anahtar Sözcükler: En az 6 ve en fazla 10 anahtar sözcük olmalıdır. Bu sözcükler konuyu doğru bir şekilde yansıtmalıdır.
Giriş: Giriş, çalışmanın amaçlarını ve yeterli bir arka planı sağlayarak makalenin tonunu belirlemelidir. Giriş, çok çeşitli bilimsel disiplinlerden bir okuyucunun dikkatini çekecek kadar genel olmalıdır.
Materyal Metod: Bu bölüm, çalışmanın tasarımına ilişkin eksiksiz bir genel bakış sağlamalıdır. Materyallerin veya katılımcıların, karşılaştırmaların, müdahalelerin, deneylerin ve analiz türlerinin ayrıntılı açıklamaları belirtilmelidir. Ancak, yalnızca yeni prosedürler ayrıntılı olarak açıklanmalıdır; daha önce yayınlanmış prosedürler alıntılanmalı ve yayınlanmış prosedürlerin önemli değişiklikleri kısaca belirtilmelidir. Ticari adları büyük harfle yazın ve üreticinin adını ve adresini ekleyin.
Sonuçlar: Sonuçlar bölümü, çalışmanın sonucunu desteklemek için gereken deneyin eksiksiz ayrıntılarını sağlamalıdır. Yazarın deneylerindeki bulguları tanımlarken sonuçlar geçmiş zaman kipinde yazılmalıdır. Daha önce yayınlanmış bulgular şimdiki zaman kipinde yazılmalıdır. Sonuçlar ve tartışma birleştirilebilir veya ayrı bir bölümde olabilir. Spekülasyon ve verilerin ayrıntılı yorumu sonuçlara dahil edilmemeli, ancak tartışma bölümüne konulmalıdır.

Teşekkür: Bu bölüm kişilerin, hibe ayrıntılarının, fonların vb. Teşekkürünü içerir.
Not: Yayınların benzerlik oranı %25'i geçmemelidir.
Referanslar: Referanslar metinde göründükleri sırayla listelenir ve numaralandırılır. Metinde, atıflar parantez içindeki referans numarasıyla belirtilmelidir. Tek bir parantez kümesi içindeki birden fazla atıf virgülle ayrılmalıdır. Üç veya daha fazla ardışık atıf olduğunda, bunlar bir aralık olarak verilmelidir. Örnek: “... aromatik asitler literatür verilerinde antioksidan ve antibakteriyel özelliklere sahiptir [22-24]”. Atıfları sipariş etmeden önce, el yazmasının bölümlerinin ilgili dergi için doğru sırada olduğundan emin olun.
Tüm referanslar, mümkün olduğunca atıf yaptıkları makalelere elektronik olarak bağlanacaktır, referansların doğru biçimlendirilmesi çok önemlidir. Lütfen kaynaklar için aşağıdaki stili kullanın
[1] Raza, A., Farooq, A. B. U., Khan, W. A., Iqbal, A., Celik, S., Ali, M., & Khan, R. S. A. (2020). Polymorphic information and genetic diversity in Brassica species revealed by RAPD markers. Biocell, 44(4), 769.
[2] Roberto, M.S., Hassan, A., Schon, A.B.C., Trondsen, M., Coelho, J.J., et al. (2020). Antibacterial and antioxidant properties of royal jelly. J Apicult Res 29: 1-29.

Etik kurallar başlığı altında aşağıdaki hususlara uyulmalıdır.
1- Sosyal bilimler dahil olmak üzere tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için ve etik kurul kararı gerektiren klinik ve deneysel insan ve hayvanlar üzerindeki çalışmalar için ayrı ayrı etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
2- Bu başlık altında, hakem, yazar ve editör için ayrı başlıklar altında etik kurallarla ilgili bilgi verilmelidir.
3- Makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.
4- Ulusal ve uluslararası standartlara atıf yaparak, dergide ve/veya web sayfasında etik ilkeler ayrı başlık altında belirtilmelidir. Örneğin; dergilere gönderilen bilimsel yazılarda, ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) tavsiyeleri ile COPE (Committee on Publication Ethics)’un Editör ve Yazarlar için Uluslararası Standartları dikkate alınmalıdır.
5- Etik kurul izni gerektiren çalışmalarda, izinle ilgili bilgiler (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde ve ayrıca makale ilk/son sayfasında yer verilmelidir. Olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmesi gereklidir.
6- Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.
BinBee – Arı ve Doğal Ürünler Dergisi, çalışmaların yayın sürecinde, yazarların, okuyucuların, araştırmacıların, hakemlerin ve editörlerin etik kurallarla ilgili esaslara uymasını bekler. Söz konusu çalışmalarda Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından yayınlanan açık erişim rehberlerine göre aşağıda paylaşılan standart, genel ve özel etik kurallara ve sorumluluklara dikkat edilmesi gerekmektedir.
Bilimsel araştırma ve yayın etiğine aykırı genel eylemler
a) İntihal: Başkalarının fikirlerini, metotlarını, verilerini, uygulamalarını, yazılarını, şekillerini veya eserlerini, bilimsel etik kurallarına uygun biçimde atıf yapmadan kısmen veya tamamen kendi eseriymiş gibi sunmak,
b) Sahtecilik: Araştırmaya dayanmayan veriler üretmek, sunulan veya yayınlanan eseri gerçek olmayan verilere dayandırarak düzenlemek veya değiştirmek, bunları rapor etmek veya yayımlamak, yapılmamış bir araştırmayı yapılmış gibi göstermek,
c) Çarpıtma: Araştırma kayıtları ve elde edilen verileri tahrif etmek, araştırmada kullanılmayan yöntem, cihaz ve materyalleri kullanılmış gibi göstermek, araştırma hipotezine uygun olmayan verileri değerlendirmeye almamak, ilgili teori veya varsayımlara uydurmak için veriler veya sonuçlarla oynamak, destek alınan kişi ve kuruluşların çıkarları doğrultusunda araştırma sonuçlarını tahrif etmek veya şekillendirmek,
ç) Mükerrer yayım: Bir araştırmanın aynı sonuçlarını içeren birden fazla eseri doçentlik sınavı değerlendirmelerinde ve akademik terfilerde ayrı eserler olarak sunmak,
d) Dilimleme: Bir araştırmanın sonuçlarını araştırmanın bütünlüğünü bozacak şekilde, uygun olmayan biçimde parçalara ayırarak ve birbirine atıf yapmadan çok sayıda yayın yaparak belirli sınav değerlendirmelerinde ve akademik teşvik ve terfilerde ayrı eserler olarak sunmak,
e) Haksız yazarlık: Aktif katkısı olmayan kişileri makale yazarlarına eklemek, aktif katkısı olan kişileri yazarlar arasına dâhil etmemek, yazar sıralamasını gerekçesiz ve uygun olmayan bir biçimde değiştirmek, aktif katkısı olanların isimlerini yayım sırasında veya sonraki baskılarda eserden çıkarmak, aktif katkısı olmadığı halde nüfuzunu kullanarak ismini yazarlar arasına dâhil ettirmek,
f) Diğer etik ihlali türleri: Destek alınarak yürütülen araştırmaların yayınlarında destek veren kişi, kurum veya kuruluşlar ile onların araştırmadaki katkılarını açık bir biçimde belirtmemek, insan ve hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda etik kurallara uymamak, yayınlarında hasta haklarına saygı göstermemek, hakem olarak incelemek üzere görevlendirildiği bir eserde yer alan bilgileri yayınlanmadan önce başkalarıyla paylaşmak, bilimsel araştırma için sağlanan veya ayrılan kaynakları, mekânları, imkânları ve cihazları amaç dışı kullanmak, tamamen dayanaksız, yersiz ve kasıtlı etik ihlali suçlamasında bulunmak (YÖK Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi, Madde 8)

Hiçbir ad altında yazar veya kurumundan ücret alınmaz